Za velikonoční výstavou

Za výstavou stojí obnova tradice ručních řemesel

01

O zcela první výstavě, kterou Občanské sdružení pro obnovu tepelského regionu uspořádalo v březnu 2008, informoval Tachovský deník. Článek redaktora Antonína Hříbala si lze přečíst ZDE. Tamtéž je možné si také prohlédnout fotogalerii, pořízenou Tachovským deníkem. Celý text (bez fotografií) naleznete také níže.

 

*      *      *      *      *

 

Za výstavou stojí obnova tradice ručních řemesel

 

CHODOVÁ PLANÁ - Přes dvě stovky exponátů velikonočních dekorací bylo vidět o víkendu v Chodové Plané

 

Zdobené skořápky vajec, tradiční věnečky, keramika, háčkované dečky, vyšívané polštářky, proutěné košíky rozmanitých tvarů, ale také ručně šité boty posledního předrevolučního ševce z Mariánských Lázní. To vše se podařilo shromáždit na první Výstavu ručních prací a velikonočních dekorací, kterou pořádalo Občanské sdružení pro obnovu tepelského regionu. Akce se uskutečnila v chodovoplánském kulturním domě.

 

„Jak název sdružení vypovídá, jde nám nejen o obnovu tepelského regionu, ale také o obnovu ručních řemesel. Proto jsme společně uspořádali tuto výstavu, na které mohli zájemci vidět ručně tvořené dekorativní předměty,“ říká členka občanského sdružení Jiřina Račáková. Na výstavě se prezentovali nejen tvůrci z Chodové Plané, Mariánských Lázní a okolí, ale také z Jablonce nad Nisou, odkud své umění přijela ukázat Miloslava Holubová. Ta na místě předvedla háčkování deček. „Háčkuji už od svých čtyř let,“ uvádí čilá důchodkyně. To že svoji práci opravdu rozumí, dokládá malou kulatou dečkou. „Takovou uháčkuji asi za hodinu,“ podotýká Holubová.

 

Náročné na um a zručnost je nejen malování a zdobení kraslic. „Asi nejobtížnější je výroba proutěných předmětů,“ řekla Vanda Dudarcová z Výškova. „Ale zdobení skořápek drátkováním je také složité,“ shoduje se společně s Michalou Malinkovou z Mariánských Lázní.