Chtějí opravit kostel

Chtějí opravit kostel Všech svatých

02

Snahy o záchranu a obnovu kostela Všech svatých v Boněnově si všiml již v únoru 2009 Tachovský deník. Článek redaktora Josefa Holka, který pořídil rozhovor s předsedou OSOTRu Petrem Dudarcem, si lze přečíst ZDE. Celý text (bez fotografií) naleznete také níže.

 

*      *       *      *      *

 

 

Chtějí opravit kostel Všech svatých


 

Boněnov — Kostel zasvěcený Všem svatým v Boněnově už několik desítek let chátrá a je v dezolátním stavu.


 

„Podle některých pramenů zde stávala již v době před husitskými válkami kaple. Současný kostel byl vybudován v druhé polovině devatenáctého století,“ přiblížil historii kostela Petr Dudarec, předseda Občanského sdružení pro obnovu tepelského regionu.


 

A právě toto sdružení chce kostelu pomoci. „Vlastníkem kostela jsme se stali v roce 2008. Chceme tuto sakrální stavbu opravit. V první řadě chceme kostel alespoň zakonzervovat,“ sdělil Dudarec. Peníze na opravu dávají členové z vlastní kapsy. „Také jsme požádali veřejnost o finanční přispění,“ uvedl Dudarec.


 

V současné době se zpracovává projekt, který by měl říci, kolik bude případná rekonstrukce boněnovské dominanty stát. „Projekt je také základním klíčem pro získání dotací. Měl být hotový už koncem ledna, ale vyskytly se určité problémy,“ řekl Dudarec.


 

Projekt by měl být, podle slov Dudarce hotový v nejbližších dnech. Případné dotazy zodpoví předseda sdružení na e–mailu: bonenov@email.cz.