Zachráněný kostel v Boněnově ozdobí čtrnáct nových obrazů

O Dnu otevřených dveří v boněnovském kostele Všech svatých informoval 25. října 2021 v Tachovském deníku jeho redaktor Antonín Hříbal. K příspěvku připojil i bohatou fotogalerii. Text příspěvku uvádíme i níže.

 

*        *        *         *        *

 

PODÍVEJTE SE: Zachráněný kostel v Boněnově ozdobí čtrnáct nových obrazů
 

Zlatý ornát ušitý v klášteře v Českých Budějovicích, dva nové obrazy ze Čtrnácti zastavení nebo zkompletované oltáře mohli například vidět návštěvníci kostela v Boněnově. V sobotu byl totiž výjimečně otevřený pro veřejnost.

 

O novorenesanční kostel zasvěcený všem svatým se starají nadšenci z Občanského spolku pro obnovu tepelského regionu, a to už více než jedno desetiletí. Podařilo se jim ho obnovit z téměř ruiny. Kostel má novou střechu, klenby, vnitřní omítky, výmalbu i lavice a oltáře. O boněnovský kostel se dříve nikdo nestaral. Střecha dokonce musela být stržena a zřítila se část klenby.


Dnes je kostel zachráněn a slouží také ke kulturním akcím. „Po delší době jsme opět mohli uspořádat den otevřených dveří a pozvat veřejnost,“ říká předseda občanského spolku Petr Dudarec s tím, že nově mohli návštěvníci vidět i kompletní hlavní oltář a tři oltáře boční. „Také jsou tu dva obrazy z Křížové cesty. Těch bude celkem čtrnáct a budou umístěny na stěnách kostela a nasvíceny,“ dodal.

 

Vystaven byl také ceněný ornát, tedy vrchní roucho užívané knězem při sloužení Mše svaté. Jde o typ barokního ornátu ve zlatém provedení, který ušili v klášteře Kongregace sester Nejsvětější svátosti v Českých Budějovicích. Tento zlatý ornát má takzvané privilegium a může nahradit ornáty všech liturgických barev.


Sobotní den otevřených dveří navštívily desítky zájemců, pro které bylo připraveno občerstvení, informační tabule o historii kostela a možnost prohlídky interiérů. Celkem se na pracích spojených s obnovou kostela různou měrou podílelo padesát lidí, členů spolku OSOTR, včetně dětí, které pomáhaly podle svých možností.