Cesta kolem světa

01

Milovníku literatury při přečtení názvu tohoto článku přijde na mysl nejspíše Jules Verne a jeho slavný román. Naše Cesta kolem světa však netrvala osmdesát dní, a uskutečnila se v parku a na nádvoří zámku v Chodové Plané v sobotu 18. srpna 2012. A nenapsal ji slavný francouzský prozaik, nýbrž pro děti uspořádalo Občanské sdružení pro obnovu tepelského regionu. Ale o dobrodružství nebyla nouze ani u nás v Chodové Plané.

 

Děti, většinou doprovázené svými rodiči či jinými příbuznými, u vstupu do parku dostaly karty v podobě jízdenky a vydaly se na cestu kolem světa. Čekaly je nejrůznější úkoly i zajímavý kvíz a v cíli pak milá odměna.

 

Cesta kolem světa zavedla děti nejprve do Ruska, kde si úspěšně ozkoušely vystřihování květin podle šablony. Mnohé se pak vydaly před zámek zajezdit si na šlapacích kárách. Zde bylo rušno až do odpoledne a neodolal ani nejeden tatínek. Trasa malé cestovatele pak zavedla mezi indiány do Severní Ameriky a pak se hned přenesli do Austrálie, kde si ozkoušeli střelbu na terč. Následovaly Spojené státy americké, kontinenty se tedy jen míhaly před očima. A slalom s pinpongovým míčkem i nápaditý kvíz daly také zabrat. Cesta pak pokračovala přes Japonsko, Španělsko a Skotsko, kde se chodilo na chůdách a sestřelovaly plechovky, na Havaj (nebo, chcete-li, Hawaii či Sandwichovy ostrovy), tam se zase pilně rybařilo. Na posledním stanovišti děti už z dálky vítal nefalšovaný Mexičan. Po zodpovězení ne vždy lehkých otázek už děti zavedla cesta přes Polsko na Ostrov pokladů, tj. do cíle jejich náročného putování.

 

V cíli děti čekala nejen princezna, ale také občerstvení a drobné odměny za úspěšné absolvování Cesty kolem světa. I letos nechyběli místní hasiči, kteří všem zájemcům rádi ukázali svou pečlivě udržovanou techniku, především hasičské auto s kompletním vybavením.

 

Příjemná, ač pro pořadatele značně náročná sobotní Cesta kolem světa se vydařila jak vzhledem k příznivému počasí, tak zásluhou řady sponzorů, kteří akci podpořili. Poděkování tedy patří Rodinnému pivovaru Chodovar, Autodopravě Brož, Karlu Bendovi (Zemní a výkopové práce), Josefu Kovácsovi (Auto Kovács), Luboši Hlačíkovi, pekárně Penam a stříbrské firmě Ehrmann. A také ovšem „lovci Pampalinimu“, který ledaskomu málem vyrazil dech, když obešel všechna stanoviště, kde rozdával pořadatelům na občerstvení jablka a broskve. Udělat radost těm, kteří se snaží potěšit druhé - skutečně hezká myšlenka.