Ve svatovítské katedrále zazní hlas z Chodové Plané

01

O účasti členky OSOTRu Anny Gálisové na benefičním koncertu pro svatovítské varhany informoval 26. října 2019 Tachovský deník. Redaktor Antonín Hříbal v něm zmiňuje jedinečný úspěch čtrnáctileté pěvkyně, která po prvé bude účinkovat na koncertu přenášeném v přímém přenosu Českou televizí. Text příspěvku uvádíme i níže.

 

*      *       *      *      *

 

Ve svatovítské katedrále zazní hlas z Chodové Plané
 

Veliká premiéra čeká Annu Gálisovou. Teprve čtrnáctiletá zpěvačka z Chodové Plané a žákyně tachovské školy v Hornické totiž zazpívá v katedrále svatého Víta na Pražském hradě.

 


Zdroj: https://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/ve-svatovitske-katedrale-zazni-hlas-z-chodove-plane-20191026.html

Operní árie zazní při benefičním koncertu pro svatovítské varhany, který v neděli od osmi hodin večer odvysílá Česká televize v přímém přenosu. „Je to pro nás čest i příležitost,“ říká otec talentované operní pěvkyně Robert Gális. Kromě celé řady umělců v katedrále vystoupí Hudba hradní stráže či Václav Hudeček. Nadějná Anna přednese árii Ave Maria od Franze Schuberta a výzvu nese statečně. „V sobotu jsme byli na zkoušce, a protože budu zpívat z kůru u varhan, trochu jsem se zalekla té výšky, ale už je to dobré,“ usmívá se Anna a dodává, že: „pan varhaník Josef Kšica byl skvělý. Mám sice trému, ale moc se těším.“

 

Rodiče zpěvačky oslovila přímo Česká televize. „Napsali, zda by Anička mohla zazpívat v jejich přímém přenosu při benefičním koncertu a že se o ní dověděli v České biskupské konferenci,“ podotýká otec Anny. „Trénuji zpěv obden, určitě budu cvičit v sobotu a pak v neděli ráno před odjezdem do Prahy,“ dodává žákyně deváté třídy Anna, která na Tachovsku naposledy zpívala před dvěma týdny v jízdárně ve Světcích.

 

Benefiční koncert pro svatovítské varhany pořádá Česká televize a Akademie klasické hudby a třetí ročník se odehraje v předvečer Dne vzniku samostatného československého státu. Koncert přispěje k pořízení nových reprezentativních varhan pro svatovítskou katedrálu. Nové varhany staví v dílně Gerharda Grenzinga ve španělském El Papiol poblíž Barcelony. Právě tam v pondělí 14. října došlo k historickému okamžiku, kdy se poprvé rozezněly nové svatovítské varhany, na které se ve veřejné sbírce složil celý národ. Za zbrusu nové svatovítské varhany usedl varhaník Josef Kšica, regenschori katedrály sv. Víta.

 

„Byli jsme si tam varhany zkontrolovat a vlastně i převzít,“ poukazuje Hedvika Čepelová, mluvčí Nadačního fondu Svatovítské varhany. „Kdy budou nové varhany znít v katedrále, vám ale říci nemohu. Tento víkend se konají další jednání a pak budeme vědět více,“ dodává. Fondu se už na nové varhany podařilo získat téměř 79 milionů korun.