Tachovsko

Tachovsko je doslova poseto kamennými památkami

04

Hned 23. ledna 2011 informoval (a velmi podrobně!) o přednášce nakladatele a historika Zdeňka Procházky v Chodové Plané redaktor Tachovského deníku Antonín Hříbal.

Skutečně fundovaný článek lze nalézt ZDE. Celý text (bez fotografií) naleznete také níže.

 

 

*      *      *      *       *

 

 

Tachovsko je doslova poseto kamennými památkami

 

Chodová Planá – O drobných kamenných památkách, nejen v okolí Plané a Chodové Plané, vyprávěl Zdeněk Procházka.

 

V sobotu večer se na jeho přednášce s promítáním fotek sešlo v kulturním domě v Chodové Plané více než čtyřicet zájemců o vyprávění z historie i současnosti smírčích křížů, božích muk a dalších památek. Zdeněk Procházka se hledáním a výzkumem kamenných památek zabývá už přes dvacet let, a to na Domažlicku, v Českém i Bavorském lese a také v našem regionu. Vydává historicko vlastivědné průvodce a další knihy a publikace. „Jedná se především o kamenné památky lidových kameníků, které jsou v okolí Plané, staré smírčí kříže a další památky umístěné ve volné přírodě,“ uvedl přednášku autor.

 

Upomínají na tragické události

 

„Už v druhé polovině devatenáctého století se na území Sudet začala formovat skupina lidí, kteří se zabývali dějinami své domoviny a hledali vhodné objekty k prohlídkám. Kromě hradů hledali a popisovali staré smírčí kříže. Do dneška ale nevíme, který z nich byl přesně k jakému účelu určen. Jsou dodnes zahaleny tajemstvím,“ vyprávěl Procházka při promítání fotografií památek. Smírčí kříže upomínají na tragické události, které se odehrály mezi lidmi.

 

Část přednášky věnoval autor zajímavé lokalitě u Tuněchod, kde stojí na jednom místě hned několik památek. „Dva kříže jsou mezi Tuněchody a Brodem. V lese u jedné kóty je tam umístěno celkem šest kamenných křížů. Což je nějaké místo, které musí být energeticky hodně podivné, zajímavé,“ popisoval kus lesa s tím, že přes kopec asi dvě stě metrů daleko je další kříž, který upozorňuje na neštěstí. „Padající strom tam zabil jednoho mladíka. Kousek od něj je pak další kříž, který, nevíme přesně, co znamená a kus dál jsou dva křížové kameny. Tady v tom místě v lese je vidět, že tam pracovali kameníci, jsou tam i kamenné plotny, ze kterých také odsekávali žlaby,“ pokračoval v popisování.

 

Nejvíce božích muk je na Tachovsku

 

Podle Zdeňka Procházky má z celého Plzeňského kraje právě Tachovsko nejvíce gotických božích muk. „Jedny boží muka jsou u Částkova, další u Tachova, další ve Světcích,“ poukázal na další z památek našeho regionu. Boží muka, oproti smírčím křížům, jsou stavebně vyšší a v krajině viditelnější, proto byla také častějším terčem vandalů a také jejich četnost je menší. „Ale i tak je jich na Tachovsku absolutně nejvíce,“ konstatoval.

 

Návštěvníci přednášky se také dozvěděli něco o tvorbě lidového kameníka Georga Böhma, který žil ve Studánce. „Každý kameník měl svůj rukopis a právě podle toho usuzuji, že první dílo Georga Böhma byla tato boží muka ve Ctiboři,“ ukázal na jednu z desítek promítnutých fotografií. „Nejzajímavější jeho díla jsou právě ve Studánce, jedno už je opraveno a další Studánka chystá opravit,“ uzavřel jednu část vyprávění.

 

Závěr přednášky se točil kolem zaniklých obcí na Tachovsku a také byl doprovázen řadou dobových fotografií.