Záchrana kostela je v půlce

10

O dnu otevřených dveří v Boněnově informoval čtenáře Tachovského deníku dne 2. listopadu 2015 redaktor Jindřich Sýkora v obsáhlém článku, k němuž připojil i několik fotografií a jímavé video (krátký umělecký dokument) Antonína Hříbala. Text (ovšem bez obrazových příloh) přetiskujeme také níže.

 

*      *      *      *      *

 

Záchrana kostela je v půlce

 

Boněnov - Po čtyřech letech měli návštěvníci možnost vidět zrekonstruované prostory kostela v Boněnově. Podle slov místních se interiér změnil k nepoznání. Záchrana ještě ale není kompletní.
 

Celý den odstartoval pochod z nedalekého Lestkova. Zde byla pro účastníky připravena prohlídka kostela sv. Prokopa. Pak se již průvod vydal do Boněnova a hlavního cíle celého dne, do kostela Všech svatých. „Kostel se nacházel v příšerném stavu. Propadla se klenba, zloději rozkradli vše možné. Jelikož se nejedná o nějakou důležitou památku, byl původně kostel určen k demolici. Což se našemu sdružení nelíbilo a tak jsme ho odkoupili," řekl Deníku předseda Občanského spolku pro obnovu tepelského regionu Aleš Moravec.

 

Spolek, který se zabývá ochranou historického dědictví na Tepelsku a pořádáním různých naučných akcí na podporu tohoto regionu, kostel odkoupil za symbolickou korunu a od roku 2008 se na záchraně dominanty obce Boněnov bez přestávky pracuje. Jak sám ale řekl Moravec, začátky nebyly vůbec jednoduché. „Na samém počátku záchrany jsme museli odvézt dvě stě tun suti."

 

A jak sdružení vidí situaci s kostelem do budoucna? „Řekl bych, že jsme tak v půli cesty. Na jaře budeme kompletně pokládat novou podlahu, dále nás čeká původní vymalování a mnoho dalších věcí," vysvětlil nastávající práci předseda spolku. Na kostele bude proveden i podřez. Tímto odizolováním budovy se může pochlubit pouze několik historických budov v České republice a boněnovský se kostel k těmto unikátům přidá. Celkově by měla být celá rekonstrukce hotova do pěti let.

 

Pří příležitosti ukázky opravy se v boněnovském kostele předvedl i místní malíř Vít Šťáska, který tvoří krajinky právě z okolí Boněnova, Plané a dalších míst, které se v tomto okolí nachází. Jeho obrazy se stejně jako práce Občanského spolku na záchranu tepelského regionu setkaly s nadšeným uznáním.