Občanská sdružení na Tachovsku

Občanská sdružení na Tachovsku opravují zdevastované kostely

15

V srpnu 2012 vyšel v Tachovském deníku článek věnovaný záchraně kostelů na Tachovsku, mj. se v něm také hovoří o obnově kostela Všech svatých v Boněnově, resp. o činnosti našeho Občanského sdružení pro obnovu tepelského regionu. Nás může zvláště těšit, že na titulním snímku, pořízeném šéfredaktorem Tachovského deníku Jiřím Kohoutem, se nachází právě boněnovský kostel. Článek i se zmíněným snímkem lze nalézt ZDE. Celý text (bez fotografie) naleznete také níže.

 

 

*      *      *      *      *

 

 

Občanská sdružení na Tachovsku opravují zdevastované kostely

Tachov - Občanská sdružení v tachovském příhraničí převzala do majetku nebo správy řadu kostelů. Bez jejich pomoci by se památky v příhraničí zhroutily.

 

ČTK to řekla Mirka Válová, předsedkyně Místní akční skupiny (MAS) Český Západ.


„Od církve kostel převzali a mají ho ve vlastnictví občanské sdružení Martinus v Křivcích, OSOTR (sdružení pro obnovu tepelského regionu) má kostel v Boněnově a Poutníci od svatého Jana pak Okrouhlé Hradiště," uvedla. Další sdružení mají nájemní vztah.


„Dali jsme si jako první úkol zachránit kostel sv. Martina v Křivcích. Je smutnou pravdou, že na začátku 21. století se nedokážeme postarat o stavby, které nás určují, které nám dávají kořeny, k niž můžeme vzhlížet a kde můžeme hledat azyl. Proč stavět nové stavby pro setkávání lidí, když už takové stojí," uvedl sedm let fungující Martinus na svých stránkách. Farní kostel je prvně uváděn v roce 1358.


Kostel Všech svatých v Boněnově převzal Osotr v květnu 2008. „Záchranné práce jsou hrazeny z příspěvků členů, dotací a darů. Na podzim 2010 se objekt zastřešil. Zpevněná a provizorně zastřešená je také věž. Loni byly opraveny dvě klenby a postavena třetí. Následovat bude obnova podlah, oken a později interiéru," řekl předseda Aleš Moravec.


Dlouhodobě pronajatý kostel sv. Jakuba Většího má sdružení Domaslav. Opravuje ho od roku 2006 svépomocí a z grantů; odstranilo už havarijní stavy věže a střechy. Pořádá tam různé víkendové akce a dílny, faru zapůjčuje k pobytům dětí a mládeže.


Kostelu sv. Prokopa v Lestkově, o němž se datuje první zmínka už v roce 1257, pomáhá sdružení Pomozme si sami, které ho nemá ani v nájmu. MAS sehnala peníze na krov a na střechu, podle Lenky Líbalové z tachovského odboru památkové péče asi tři miliony korun.


Nové občanské sdružení místních nadšenců ve Starém Sedle získalo dotaci čtyři miliony korun a začalo rekonstruovat interiér kostela patřícího borské římsko-katolické farnosti. Ve špatném stavu je podle Líbalové ještě kostel v Racově, patřící také pod Staré Sedlo, kde se podařilo získat dotace. „Občanská sdružení mají podle našich zkušeností lepších šanci získat finanční prostředky," dodala.


Kostely v tachovském příhraničí začaly výrazně opravovat po roce 2000 také obce. Líbalová jmenovala Halži, Stráž a Chodský Újezd, dále obnovily hodně kapliček, smírčích křížů i božích muk. Ze 140 kapliček už je nejméně třetina ve velmi slušném stavu, uvedla. U staveb prohlášených za kulturní památku lze využít ministerské, krajské i dotace EU. „Je nutné mít projekt a záměr využití objektu," řekla. Za pět let opravily desítky pravoslavných věřících kostel v Milířích, kaple v Brance a Oboře.

ČTK