Zachráněný kostel v Boněnově ozobí další obraz

O instalaci obrazu Nanebevzetí Panny Marie v kostele Všech svatých v Boněnově informoval Tachovský deník 3. července 2019. Redaktor Antonín Hříbal ve svém příspěvku píše také o autorovi obrazu Zdeňku Rolkovi, který mu poskytl rozhovor. Součástí příspěvku je také obsáhlá fotogalerie. Text příspěvku uvádíme i níže.

 

*        *        *         *        *

 

Zachráněný kostel v Boněnově ozdobí další obraz

 

Boněnov – Druhý oltářní obraz instalovali v pondělí ráno do kostela v Boněnově. Po loňském umístění obrazu hlavního oltáře má nyní svůj obrazový výjev také boční oltář.
 

„Jde o motiv nanebevzetí Panny Marie a je to reprodukce jednoho starého díla,“ řekl Deníku při montáži obrazu jeho autor Zdeněk Rolko. Malíř nyní tvoří v plzeňském ateliéru a je rodákem z Chodové Plané, pod kterou obec Boněnov spadá. „Obrazy vznikají různě dlouhou dobu, ale tento konkrétně, když se to vše posčítá, tak jde o každodenní práci trvající jeden a půl měsíce,“ dále vypověděl malíř a dodal, že v plánu jsou ještě další obrazy pro boční oltáře.

 

O obnovení kostela a jeho záchranu se postaral OSOTR, tedy občanský spolek pro obnovu Tepelského regionu. V horních partiích vnitřních stěn, těsně pod klenutými stropy, jsou malované nápisy, které vytvářel také Zdeněk Rolko. „Bylo to hodně vysoko, trochu jsem se i na lešení bál,“ dodal autor s tím, pro vytvoření nápisů si musel vyrobit obrovské šablony a použil podobnou technologii, jak kdysi dávno Mikoláš Aleš.

 

O novorenesanční kostel zasvěcený všem svatým se starají nadšenci ze zmiňovaného občanského spolku už přes deset let a podařilo se jim ho obnovit z téměř ruiny. Kostel má nyní novou střechu, klenby, vnitřní omítky, výmalbu i lavice a oltáře.